Изборник Затворити
Full 1
ВИНСКА КУЋА МИНИЋА
ИЗ ЖУПЕ - ВИНСКОГ СРЦА СРБИЈЕ
Full 1
ЉУБАВ ЈЕ ВАЖНА
ВИНО ИЗРАЖАВА ОСЕЋАЊА
Full 1
ХАРМОНИЈА
У СВАКОЈ ЧАШИ
previous arrow
next arrow

Добро нам дошли

Винска кућа Минића

Винска кућа Минића наставља породичну традицију производње вина на сопственом имању, која је у поратним годинама накратко прекинута због познатих догађаја који су се тада одиграли. Двадесетих година прошлог века точионице и кафане породице Минић под именом „Велика Жупа“ успешно су радиле у више градова тадашње Краљевине.

„Ово је друга европска Шампања!“ изјавио је усхићено француски конзул Деко 1904. године, видевши благо заталасане жупске косе под виноградима, приликом своје посете Жупи. Виноградарство у Жупи датира још из давних дана када су Жупом владали Келти, познати виноградари и винопије.

Касније, 29. године п.н.е. под вођством Гаја Октавијана Августа, Жупом су загосподарили Римљани, који су ту опстали неколико векова захваљујући баш жупском вину, јер они нису опстајали тамо где вина није било.

Своје винограде у Жупи имали су кроз читав средњи век и наша три најславнија манастира: Хиландар, Студеница и Жича. Славни српски кнез Лазар имао је своје винограде и подруме у Жупи. Он је 2. марта 1382. године дао дозволу монаху Доротеју и његовом сину Данилу да граде манастир Дренчу, дарујући му велика имања у Жупи. Село Тржац, метох манастира Дренче у коме се гаје најбоља жупска вина, добило је име по тржници на којој се вековима трговало најбољим винима са манастирског имања.

Вина

Упознајте наша вина.
Упознајте Жупу и Србију.

Дегустације

Отворени смо за госте
који желе да пробају вина.

Позивамо Вас да дођете и
обиђете наше винограде.

Купите вино

Погледајте шта све нудимо и
наручите у продавници.

Милорад Минић

Момчило Минић

Урош Минић